Stambyten

”Stambyte är alternativet som varar längst och på sikt gör er till vinnare”

Förr eller senare kommer man till en punkt då det varken är ekonomiskt eller vettigt att leva vidare med sitt åldrade och/eller nedgångna hus. Då krävs det en renovering och när man står inför en stor uppfräschning i villan, bostadsrättsföreningen eller i hela fastighetsbeståndet så är naturligtvis VVS-biten en av de viktigaste beslut man måste ta.

När bör ett stambyte genomföras?

Gjutna originalrör har en teoretisk livslängd på cirka 40-50 år, kopparrör något längre. Kopparrörens svaghet är istället metoden att foga ihop dem då dessa löddes ihop, de slaglödades. Det är inte ovanligt att dessa fogar spricker och börjar läcka, vilket gör att det kan vara kopparrören som sätter igång hela renoveringen.

Ett bra stambyte håller i 50 år!

Då man börjar planera ett stambyte märker man att det finns flera alternativa sätt att gå vidare med sina gamla rör och den ena metoden efter den andra predikar sin förträfflighet. Utan att på något sätt tala illa om dessa har vi efter noggranna studier och erfarenhet kommit fram till att vi endast vill arbeta med stambyten. Varför, jo för att stambyten fungerar bäst i längden. Huset får ytterligare minst 50 år i verklig livslängd, inte bara teoretisk. Stambyte är alltså den enda metoden vi kan garantera funktionen på över tid och ställa oss bakom!

Vad innebär ett stambyte?

Vad är då ett stambyte, jo det handlar att byta ut de rör som går vertikalt i huset där varm- och kallvatten leds upp och spillvatten leds ut och bort. Kallvattenrör, varmvattenrör och spillvattenrör från källaren fram till blandare byts ut.

Man brukar man även passa på att byta alla rör i badrummen och i köken. I vissa fall kan dessa hålla längre men gamla gjutna vattenlås och golvbrunnar sjunger oftast på ”sista versen” och för att även dessa ska hålla i ytterligare 50 år byter man dem också. Det arbetet är också mycket lättare att utföra då alla schakt och rörgångar är öppna så att man lätt kommer åt dem. I vissa fall byts även radiatorstammar ut. (rören till och från elementen).

Är din fastighet i behov av ett stambyte? Kontakta oss!

Vi på Kungälvs Rörläggeri AB har stor erfarenhet av stambyten ifrån och ett våra kanske mest kända projekt är Beckomberga som omvandlades från ett sjukhus till ett bostadsområde. Där sattes vi verkligen på prov med många unika och innovativa lösningar och fick bland annat uppdraget utföra ett nytt modernt bergvärmesystem.

Minsta eller största projekt börjar med en tanke som sedan mynnar ut i ett samtal. Hör av dig via telefon eller mejl så bokar vi tid för att diskutera ditt projekt, ett projekt som vi vill göra allt för att det ska bli lyckat.

Snabbt och smidigt stambyte med LK våtrumskassett