Nytt toppmodernt bageri för glutenfritt bröd
Fria Bröd är ett bageri i Göteborg som specialiserat sig på glutenfria bröd och som Nordens ledande producent inom glutenfria bageriprodukter bygger företaget ett nytt bageri på över 7500 kvm i Mölnlycke utanför Göteborg. Ambitionen är att det ska bli Nordens mest moderna bageri. Kungälvs Rörläggeri AB ansvarar för all VS på underentreprenad till Johansson & Rehn Byggnads AB som har totalentreprenaden. Bageriet beräknas stå klart i mars 2022.
I Fria Bröds egen pressrelease skriver bageriet att missionen är att bröd utan gluten ska smaka lika gott som ett bröd med gluten och i det nya bageriet blir kontrollerna av att inget gluten förekommer i verksamheten effektivare och bakprocessen mer innovativ. Kapaciteten kommer att fördubblas. Även ur ett miljöperspektiv uppfyller den nya anläggningen högt ställda krav och för att reducera anläggningens miljöpåverkan tas överskott på värme tillvara och omvandlas till el och allt spill i produktionen tas omhand och omvandlas till etanol som sedan kan användas som drivmedel.
Totalentreprenaden har familjeföretaget Johansson & Rehn som drivs av bröderna Johansson med 30 anställda. Erik Johansson är en av bröderna, han berättar i en intervju per telefon att man använder sig av flera underentreprenörer och att varje underentreprenör har en delaktighet i att reducera anläggningens miljöpåverkan. Inom VS-installationerna med värme, vatten och avlopp är Kungälvs Rörläggeri samarbetspartnern. Erik berättar att man alltid samarbetar med Kungälvs Rörläggeri i nästan alla sina projekt.
- Det är en bra samarbetspartner, vi är klart nöjda, säger Erik Johansson på Johansson & Rehn.
Det kan vara i tidigaste laget att summera, men vi passar ändå på att fråga Erik Johansson om det funnits några utmaningar i projektet.
- Ja utmaningarna i projektet har varit att det är installationstätt samtidigt som höjderna är begränsade på våningsplanen. Det har därför blivit många samgranskningsmöten, men vi har löst det mesta nu.
Projektet är ett pågående projekt som beräknas ha en projekttid på sexton månader, som kommer att stå klart i mars och följas av inflyttning och invigning under första halvåret 2022.
Fakta om projektet
Byggstart: 2020
Byggtid: 16 månader
Beställare: Johansson & Rehn Byggnads AB
Byggherre: Fria Bröd
Entreprenadform: Underentreprenad inom VVS